Bory Tucholskie

Park Narodowy Bory Tucholskie - Padalec zwyczajny (Anguis fragilis)

Padalec zwyczajny (Anguis fragilis)

To beznoga jaszczurka, często mylona z wężem. Jest zupełnie nieszkodliwa. Jej jedyną obroną jest łamliwy ogon. Osiąga niewielkie rozmiary, do 50 cm, samce najwyżej do 40 cm. Ciało walcowate, bez wyraźnego odgraniczenia ogona od reszty tułowia. Ubarwienie brunatne, rzadziej szare. Brzuszna strona ciała jaśniejsza. Można spotkać rzadkie odmiany barwne, w tym tzw. turkusową.

Padalec jest jajożyworodny, liczba młodych może dochodzić do 16 osobników. Poluje głównie na dżdżownice, ślimaki, owady i pająki. Jest to dość pospolity gatunek w całej Polsce. Bytuje w lasach i zaroślach, unika miejsc nasłonecznionych i prowadzi dość skryty tryb życia.